Sk艂adniki:
Ciasto francuskie:
- jajko
- 200 g maki
- 125 g masla
- troche wody
Ciasto na tarte:
- 6 jajek
- 150 g sera zoltego
- 250 g boczku
- 40 0ml smietany
- pieprz i sol
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Na poczatku trzeba przygotowac ciasto francuskie. Maslo, make i jajko razem ugniatamy. Dodajemy troche zimnej wody do konsystencji ciasta. Nastepnie zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na minimum godzinke.
2. Boczek nalezy pokroic w kosteczke, wysmazyc na suchej patelni okolo 10 minut.
3 .Ubic jajka, dodac smietane, ser zolty (wczesniej trzeba go zetrzec na tarce) oraz boczek. Porzadnie wymieszac i przyprawic.
4. Blaszke wysmarowac maslem, obsypac bulka tarta i rozlozyc ciasto francuskie. Na ciasto wylac mase, wczesniej przygotowana.
Potrzebne przybory:
- blaszka na tarty (okragla, plytka)
- mikser
- miska
- patelnia
- tarka
Jak podawa膰?
Tarte najlepiej podawac z salata lodowa z sosem winegret (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, pieprz, sol i musztarda).
Uwagi:
Jest to przepis z kuchni francuskiej, mam jeszcze latwy przepis na tarte pomidorowa lub tarte owocowa. Goraco polecam! Bon appetit!
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Buziaczek |