Bigos z kabaczka - Przepis

Przepis kulinarny
Bigos z kabaczka Zobacz 14 zdjęć

Kabaczek to odmiana dyni odznaczająca się niską kalorycznością i wybornym smakiem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bigos z kabaczka różni się od tego tradycyjnego – jest łagodny, lżejszy od kapusty, a zarazem sycący, z powodzeniem nadaje się na główny posiłek.

Składniki:

dwa średnie kabaczki,
20 dag kiełbasy,
20 dag boczku wędzonego,
30 dag mięsa wieprzowego,
2 cebule,
4-5 suszonych grzybów,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka majeranku,
2 listki laurowe,
łyżka oleju,
sól,
pieprz,
mielona słodka papryka.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.

Mięso wieprzowe podsmażyć na oleju.

Na drugiej patelni podsmażyć boczek i kiełbasę.

Wszystko przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać listek laurowy i dusić do miękkości.

Grzyby namoczyć, pokroić i dodać do mięsa.

Na pozostawionym tłuszczu na patelni usmażyć pokrojoną cebulę, przełożyć do garnka.

Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć środek, a twardy miąższ pokroić w dużą kostkę lub szerokie słupki, dodać do mięsa.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do bigosu.

Dusić, aż kabaczek będzie miękki, ale nie rozpadnie się.

Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Bigos z kabaczka: Podobne przepisy

Bigos z kabaczka: wypróbuj również

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... , co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane. ... , co ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ... z cukiniąPyszna cukinia obecna jest w ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. Przepisy na cukinięPyszna cukinia nazywana także kabaczkiem jest warzywem ... bałkańskiej potrawy z cukinii znane są już od ...

dawno temu

Cukinia - samo zdrowie!

... Cukinia to jednoroczne warzywo z rodziny dyniowatych, pochodzące z Ameryki Północnej. Jadalny, ciemnozielony i podłużny owoc pokochała i Europa. W Polsce znana jest także pod nazwą kabaczek, choć ... Cukiniato jednoroczne warzywo z rodziny ...

dawno temu

Ratatuj - potrawa z Nicei

... , jako danie główne. By zrobić to wyjątkowe danie potrzeba kilku ważnych składników. Przygotuj: 3 duże cebule4 bakłażany4 małe kabaczki lub cukiniepół kilograma pomidorów2 papryki1/3 szklanki oleju ... słonecznikowego2 ząbki czosnkunatkę ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

...   Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? Nie wiedzieliście? To już wiecie. Tę wspaniałą roślinę o pięknych kwiatach zna chyba każdy. Choćby i pod nazwą 'kabaczek'. Znana jest ze swego wybornego ... Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Powiązane Tematy