Kabaczek to odmiana dyni odznaczająca się niską kalorycznością i wybornym smakiem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bigos z kabaczka różni się od tego tradycyjnego – jest łagodny, lżejszy od kapusty, a zarazem sycący, z powodzeniem nadaje się na główny posiłek.
Składniki:
dwa średnie kabaczki,
20 dag kiełbasy,
20 dag boczku wędzonego,
30 dag mięsa wieprzowego,
2 cebule,
4-5 suszonych grzybów,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka majeranku,
2 listki laurowe,
łyżka oleju,
sól,
pieprz,
mielona słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Mięso wieprzowe, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.
Mięso wieprzowe podsmażyć na oleju.
Na drugiej patelni podsmażyć boczek i kiełbasę.
Wszystko przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać listek laurowy i dusić do miękkości.
Grzyby namoczyć, pokroić i dodać do mięsa.
Na pozostawionym tłuszczu na patelni usmażyć pokrojoną cebulę, przełożyć do garnka.
Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć środek, a twardy miąższ pokroić w dużą kostkę lub szerokie słupki, dodać do mięsa.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do bigosu.
Dusić, aż kabaczek będzie miękki, ale nie rozpadnie się.
Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |