Bigos z kabaczka

Przepis kulinarny
Bigos z kabaczka Zobacz 14 zdjęć

Kabaczek to odmiana dyni odznaczająca się niską kalorycznością i wybornym smakiem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bigos z kabaczka różni się od tego tradycyjnego – jest łagodny, lżejszy od kapusty, a zarazem sycący, z powodzeniem nadaje się na główny posiłek.

Składniki:

dwa średnie kabaczki,
20 dag kiełbasy,
20 dag boczku wędzonego,
30 dag mięsa wieprzowego,
2 cebule,
4-5 suszonych grzybów,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka majeranku,
2 listki laurowe,
łyżka oleju,
sól,
pieprz,
mielona słodka papryka.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.

Mięso wieprzowe podsmażyć na oleju.

Na drugiej patelni podsmażyć boczek i kiełbasę.

Wszystko przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać listek laurowy i dusić do miękkości.

Grzyby namoczyć, pokroić i dodać do mięsa.

Na pozostawionym tłuszczu na patelni usmażyć pokrojoną cebulę, przełożyć do garnka.

Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć środek, a twardy miąższ pokroić w dużą kostkę lub szerokie słupki, dodać do mięsa.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do bigosu.

Dusić, aż kabaczek będzie miękki, ale nie rozpadnie się.

Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Bigos z kabaczka: Podobne przepisy

Bigos z kabaczka: wypróbuj również

Powiązane Tematy