Składniki:
gotowane ziemniaki, cebula, mąka, tłuszcz (najlepiej smalec), śmietana, ocet (spirytusowy lub winny)
Jak przyrządzić?
Przygotować ziemniaki gotowane, następnie pokroić je w plastry lub ubić. Na patelni usmażyć na tłuszczu cebulę pokrojąną w kostkę. Ważne jest żeby cebula się tylko zeszkliła. Nie może się przypalić. Na patelnię dodać łyżkę mąki. Zasmażka ma być biała. Dodać ziemniaki. Po chwili dodać śmietanę wcześniej wymieszaną z jedną lub dwoma łyżkami octu. Śmietany powinno być tyle żeby po dodaniu do ziemniaków nie było to puree tylko mocno było czuć jej smak. Wszystko podgrzewać i mieszać. Smakuje doskonale ze wszystkimi rodzajami sałatek ze śmietaną lub warzywnych. Polecam.
Jak podawać?
Można podawać na ciepło i zimno.
Uwagi:
Sałatka głównie wykorzystywana z nadmiaru ziemniaków ugotowanych na obiad. Ziemniaki mogą być różne - od młodych po ziemniaki ubite.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Dąbek |