Potrawka z indyka

Przepis kulinarny

Składniki:

kawałek piersi z indyka,
woreczek ryżu brązowego,
cukinia,
cebula,
czosnek,
tłuszcz do smażenia (ja używam ramy culinesse),
bulion (najlepiej warzywny),
przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista, pieprz czarny, ew. warzywko.

Jak przyrządzić?

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie mięso kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do kurczaka i rumienimy na odrobinie tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Cukinię myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, a potem na półplasterki i wrzucamy na patelnię po indyku. Smażymy na dość mocnym ogniu, żeby cukinia się przyrumieniła. Nastepnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i smażymy aż cebula się zezłoci. Czosnek kroimy drobniutko (lepiej kroić niż wyciskać) i dodajemy do cukinii. Po chwili wrzucamy kawałki indyka, zmniejszamy ogień, zalewamy bulionem do mniej więcej połowy wysokości zawartości patelni, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu kiedy cukinia się nie rozpaprze. W którymś tam momencie dosypujemy pieprzu czarnego i ew., jeśli nie jest dostatecznie słone, dodajemy warzywko. Podajemy z ryżem. Jeśli ktoś bardzo lubi, może polac sobie to danie Maggi - doskonale pasuje.

Uwagi:

Jeśli ktoś bardzo lubi, może polać sobie to danie Maggi - doskonale pasuje. Można również przyrządzić to danie bez ryżu - uzyskujemy wtedy danie odpowiadające fazie diety Montignaca czy South Beach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Autorpunia

Potrawka z indyka: Podobne przepisy

Potrawka z indyka: wypróbuj również

Powiązane Tematy