Składniki:
kawałek piersi z indyka,
woreczek ryżu brązowego,
cukinia,
cebula,
czosnek,
tłuszcz do smażenia (ja używam ramy culinesse),
bulion (najlepiej warzywny),
przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista, pieprz czarny, ew. warzywko.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie mięso kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do kurczaka i rumienimy na odrobinie tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Cukinię myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, a potem na półplasterki i wrzucamy na patelnię po indyku. Smażymy na dość mocnym ogniu, żeby cukinia się przyrumieniła. Nastepnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i smażymy aż cebula się zezłoci. Czosnek kroimy drobniutko (lepiej kroić niż wyciskać) i dodajemy do cukinii. Po chwili wrzucamy kawałki indyka, zmniejszamy ogień, zalewamy bulionem do mniej więcej połowy wysokości zawartości patelni, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu kiedy cukinia się nie rozpaprze. W którymś tam momencie dosypujemy pieprzu czarnego i ew., jeśli nie jest dostatecznie słone, dodajemy warzywko. Podajemy z ryżem. Jeśli ktoś bardzo lubi, może polac sobie to danie Maggi - doskonale pasuje.
Uwagi:
Jeśli ktoś bardzo lubi, może polać sobie to danie Maggi - doskonale pasuje. Można również przyrządzić to danie bez ryżu - uzyskujemy wtedy danie odpowiadające fazie diety Montignaca czy South Beach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | punia |