Składniki:
ziemniaki ugotowane ok. 1,5 kg,
mąka ziemniaczana,
mąka pszenna,
1 jajko,
sól,
ser biały 250g.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dobrze rozdusić, ułożyć w równą kulę, następnie podzielić ją na 4 równe części. Jedną z częsci wybrac i odlożyć, w to miejsce wsypać z górką mąki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej, białko z jajka i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto. Ser wyrobić z żółtkiem. Z ciasta robić placki, nakładać łyżeczką ser i formować kule. Gotować w osolonej wodzie, podawaać ze skwarkami, śmietaną lub masłem, zamiast sera można użyć dowolnego nadzienia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20 szt. |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | alicja |