Składniki:
miętusy 1kg, puszka piwa, 1 jajko, mąka, 1/3 szklanki octu winnego-estragonowego, cebula, marchewka, ziele angielskie, pieprz, goździk, cukier, sól, olej
Jak przyrządzić?
Przygotować zalewę; 1/3 szklanki octu, nieco ponad 1/2 puszki piwa /najlepiej mocnego/ - zagotować. Dodać pokrojoną w talarki średnią cebulę, kilkanaście talarków marchewki, kilka ziaren pieprzu, 2,3 ziarna ziela, goździk. Cukru ok. 2 łyzeczki, sól do smaku. Podgrzewac 3-4 min. Przestudzić.
Przygotować gęste ciasto - /mąka, jajko, piwo, sól/. Kawałki miętusa obtaczać w cieście, smażyć na rumiano na oleju, układać w słoju i zalać chłodną zalewą. Zostawic na 2 dni w lodówce.
Jak podawać?
chleb razowy, majonez, żubrówka
Uwagi:
Nie pasteryzować! Niektórzy dodaja tez ząbek czosnku - dodatki wg uznania.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 litrowe słoje |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | harry1953 |