Węgorz po proletariacku, czyli miętus

Przepis kulinarny

Składniki:

miętusy 1kg, puszka piwa, 1 jajko, mąka, 1/3 szklanki octu winnego-estragonowego, cebula, marchewka, ziele angielskie, pieprz, goździk, cukier, sól, olej

Jak przyrządzić?

Przygotować zalewę; 1/3 szklanki octu, nieco ponad 1/2 puszki piwa /najlepiej mocnego/ - zagotować. Dodać pokrojoną w talarki średnią cebulę, kilkanaście talarków marchewki, kilka ziaren pieprzu, 2,3 ziarna ziela, goździk. Cukru ok. 2 łyzeczki, sól do smaku. Podgrzewac 3-4 min. Przestudzić.
Przygotować gęste ciasto - /mąka, jajko, piwo, sól/. Kawałki miętusa obtaczać w cieście, smażyć na rumiano na oleju, układać w słoju i zalać chłodną zalewą. Zostawic na 2 dni w lodówce.

Jak podawać?

chleb razowy, majonez, żubrówka

Uwagi:

Nie pasteryzować! Niektórzy dodaja tez ząbek czosnku - dodatki wg uznania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 litrowe słoje
Przybliżony koszt15 zł
Autorharry1953

Węgorz po proletariacku, czyli miętus: Podobne przepisy

Węgorz po proletariacku, czyli miętus: wypróbuj również

Powiązane Tematy