Składniki:
5 jaj; 3 szklanki mąki; 1 szklanka cukru; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1,5 szklanki oleju; 1 łyżka cynamonu; 1 łyżka gorzkiego kakao; 7 twardych i kwaśnych jabłek; paczka rodzynek
Jak przyrządzić?
Jaja utrzeć z cukrem, najlepiej w mikserze. Następnie dodawać naprzemian olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy cynamon i kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone jabłka. Ciasto mieszamy, najlepiej łyżką, i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Beata |