Składniki:
Farsz: mięsko mielone, cebulka, pieczarki, papryka, zielona pietruszka, sól, pieprz, bazylia, czosnek itp.
Sos: pomidory z puszki lub świeże, czosnek, przyprawy.
Dodatki: ser żółty - najlepiej gouda.
Jak przyrządzić?
Cebulkę drobno skrojoną podsmażamy, dodajemy czosnek oraz mięsko mielone (które trzeba w czasie smażenia rozdrabniać widelcem, żeby nie było dużych grudek). Kiedy mięsko będzie już usmażone (i woda już lekko odparuje) dodajemy do woli potarte na dużych oczkach pieczarki, drobno skrojoną paprykę (mogą być różne kolory, ale ja wolę dodać taką suszoną w kawałeczkach). Można również dodać trochę startego sera żółtego - ale to już jak kto lubi. Wszystko razem dusimy jeszcze aż pieczarki bedą dobre. W osobnym naczyniu robimy sos pomidorowy. Podsmażamy cebulkę, czosnek i wrzucamy pomidory z puszki lub świeże. Dusimy aż nam się pomidorki rozwalą, dodajemy sól, pieprz i dowolne zioła. Następnie do naczynia żarodpornego wlewamy trochę sosu, makaron canelloni faszerujemy mięskiem i układamy jedną warstwę, którą następnie polewamy sosem pomidorowym. Na wierzch dajemy starty żółty ser lub w plasterkach. Pieczemy w piekarniku tak min. pół godziny, ale trzeba sprawdzać żeby nie wyparował ten sosik.
Uwagi:
Makaron canelloni po nałożeniu farszu może pękać, dlatego należy zalać albo sosem pomidorowym albo wywarem lub zwykłą kostką - ale niewielką ilością, tak żeby tylko trochę namokły rurki canelloni. Nie jest to klasyczne canelloni ale to również smakuje rewelacyjnie. Życze smacznego...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Niunia |