Składniki:
- jedna duza wedzona makrela
- 3 jajka
- 2-3 ogórki kiszone lub malosolne
- czerwona papryka
- majonez (najlepiej kielecki)
- rozgnieciony zabek czosnku
- 10 dag zoltego miekkiego sera
- szczypiorek
- koperek
Jak przyrządzić?
Makrele rozdrabniamy na czastki, wyjmujac z niej osci, w drobna kostke kroimy jajka, ser, papryke,ogorki. Calosc delikatnie mieszamy, dodajemy czosnek i posiekany szczypiorek z koperkiem oraz majonez (nieduzo). Pycha!
Uwagi:
Jesli ktos nie musi dbac mocno o linie, salatka najsmaczniejsza jest ze swieza buleczka, posmarowana maselkiem smietankowym (garwolinskim oczywiscie ;). Tak ogolnie kalorii ma sporo, dosyc duzo tluszczu, ale ze wzgledu na niska zawartosc weglowodanow posiada niski indeks glikemiczny jesli je sie ja bez pieczywa. Niestety wtedy to juz nie ten sam smak. Zgrzeszcie - warto!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | srednia |
Autor | mia |