Czerwone zielone śledzie

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg tzw. zielonych śledzi (najtańsze, surowe, są w sklepach),
- 4 duże cebule.

Zalewa:
- 1 szklanka wody,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki octu 10%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- liść laurowy, ziele angielskie.

Jak przyrządzić?

Ze śledzi zdjąć skórę, pokroić na kawałki dług. ok. 3-4 cm.
Cebulę pokroić w talarki.
Zagotować zalewę z podanych składników, z tym, że ocet dodać, gdy już wrze, koncentrat też. Wrzucić śledzie, zmiejszyć ogień i gotować 10 minut. Starać się nie mieszać, ew. tylko leciutko podnosić od spodu drewnianą łyżką lub łopatką.Odstawić w chłód na jakieś 24-48 godzin. Po tym czasie są najlepsze.

Uwagi:

Pyszne, pikantne śledziki. Po podanym czasie odpoczynku ocet rozpuszcza wszystkie resztki ości (no, osteczek), i ich nie czuć - więc absolutnie nie przerażać się, gdy ktoś spróbuje efektu swojego trudu od razu po wystygnięciu i wyczuje taką osteczkę. Znikną!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcjesporo
Kalorycznośćmało
AutorKrysiaMisia

Czerwone zielone śledzie: Podobne przepisy

Czerwone zielone śledzie: wypróbuj również

Powiązane Tematy