Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- łyżka śmietany,
- mała cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- mąka pszenna,
- sól,
- olej (2 łyżki),
- byłka tarta (2 łyżki),
- kminek (jeśli ktoś lubi).
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze ciepłe obieramy i przecieramy - np. przez druciane sitko.Dodajemy łyżkę śmietany, cebulę utartą na tarce, małą łyżkę masła, jajko, 2 czubate łyżki mąki, sól do smaku. Wszystko starannie ucieramy.Blachę smarujemy olejem i układamy na niej stożki ziemniaczane, najlepiej idzie to łyżką umoczoną w oleju.
Pączki smarujemy białkiem i dokładnie posypujemy bułką tartą,ewentualnie kminkiem. Pieczemy. Pieką się w miarę szybko, ok. 20 min. Wyjmujemy zrumienione i podajemy do gorącej, dobrej herbatki. Najlepiej natychmiast.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | KrysiaMisia |