Składniki:
- 1 duża wędzona makrela,
- 1 duża cebula (najlepsza czerwona),
- 2 srednie, twarde ogórki kiszone,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- majonez,
- musztarda,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Makrele obrac z ości, bardzo dokładnie oddzielajac od wędzonej skóry, jedynie mięsko sie nadawać bedzie do naszej pasty. Widelcem zozgnieść rybe, tak by nie tworzyła całych kawałków. Następnie cebule, ogórek i jajko kroimy w bardzo drobną kosteczke (pamietajmy ze ma to sie dać potem smarowac nożem jak pasta!!) mieszamy składniki. Jesli makrela jest bardzo słona (bo czasem tak sie zdarza ze kupujemy bardzo mocno soloną) sól dodajemy z dużą ostrożnością, nastepnie dodajemy pieprzu. Dużą łyżkę majonezu (polecam Kielecki, bo ma bardzo mocny wyrazisty smak), dużą łyżkę musztardy ( jaką kto lubi, moze być zarózno zwykła stołowa jak i jakas extra z ziołami)mieszamy wszystko, próbujemy czy smak jest godny naszego podniebienia, jesli brakuje ktoregos ze składników lub jeśli pasta mało sie klei lub jest zbyt sucha, dodajemy znów po łyzce majonezu i musztardy.W lodówce mozna spokojnie te paste trzymac kilka dni. Najlepiej przykrytą lub zamknieta w pojemniku - nie zsycha wtedy.Próbowałam te paste zmieszac również z serem żółtym, ale sie okazała trudna do smarowania i była za bardzo SYTA.Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż, łyżka i misa.
Jak podawać?
Najlepiej ze swieżym pieczywem. Mniammmm pycha :-)
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi bardzo ostre pasty, mozna zetrzec ząbek czosnku lub dać wiecej cebuli.Pasty tej wychodzi bardzo dużo z 1 makreli. Ja te pastą zajadałam sie w dzieciństwie, to przepis mojego OJCA ;-)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Czarna |