Sk艂adniki:
- ziemniaki (duze, najlepiej specjalne do pieczenia),
- maslo,
- mleko,
- sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w ok 180C do miekosci ok 1h do 1,5h (skorka jest zazwyczaj brazowa). Przed wlozeniem ziemniaka do piekarnika nakluwamy go z kilku stron widelcem. Ugotowanego ziemniaka wydrazamy lyzeczka i zawartosc miksujemy z maslem mlekiem i sola do smaku. Takie pure (mash) gladka mase wkladamy do wydrazonych lupinek ziemniaka i wszystko ponownie zapiekamy ok 15-20 min. Pycha! Ziemniaki mozna przygotowac np dzien wczesniej i przed podaniem je zapiec, wiec dobry pomysl na przyjecie.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Karol |