Sk艂adniki:
- 10 dkg makaronu spaghetti (dla 1 osoby).
Sos dla 2 osob):
- przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty) lub 3-4 duze pomidory,
- jedna lub dwie duze cebule (wg uznania),
- 2-3 zabki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- oregano,
- pieprz,
- sol,
- mozna posypac startym zoltym serem.
Jak przyrz膮dzi膰?
Makaron gotujemy z odrobina oliwy z oliwek.Sos: Podsmazamy cebulke i czosnek, kiedy zrobi sie szklista dodajemy przecieru lub pomidory pokrojone w kostke, dosypujemy lyzeczke suszonej bazylii, pol lyzeczki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu - gotujemy pod przykryciem (na malym ogniu) jakies 15-20 minut. Polewamy sosem makaron spaghetti, posypujemy startym serem.
Uwagi:
Pyszne, latwe i szybkie. Ja nawet jadam to z ryzem.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | 350 / porcja |
Autor | gintonic |