Składniki:
- pstrąg- czosnek- masło- koperek- cytryna- mąka- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posolić.Napchać do środka koperku i przeciśniętego czosnku i odstawić do lodówki(nawet na 2 dni).Jeśli nie ma czasu wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Uformować z masła wałeczek i włożyć do ryby. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć pstrąga w mące i smażyć aż mąka będzie złota.
Jak podawać?
Od razu po zdjęciu z patelni bo szybko stygnie, w towarzystwie cytryny, grzanek lub ziemniaczków i np. tzatzików :)
Uwagi:
Jak pstrąg poleży w lodówce z tym wszystkim w brzuchu to jest o niebo lepszy. Warto kupić rybkę trochę wcześniej i poczekać.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | manja |