Składniki:
Na 2 osoby:
- 400 g makaronu vermicelli ("drobne robaczki") lub inny drobniejszy,
- 4 zabki czosnku,
- 150 ml oliwy extra vergine,
- pietruszka natka,
- sol,
- bialy pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Gotujemy makaron.2. Al dente vermicelli polewamy olejem, solimy i polewamy oliwą.3. Dodalemy listki pietruszki i rozdzielamy na dwa gębokie talerze.4. Jeśli jest za suche dodajemy więcej oliwy.5. Doskonale z bialym wytrawnym winem albo na dzien po ciężkiej nocy zamiast rosołu.
Uwagi:
Prostota tego dania jest porównywalna z jego smakiem.Dla hardcorowych zjadaczy mozna dodac ostra, pokrojoną papryczkę chilli. OSTROŻNIE, ĆWIERĆ PAPRYCZKI NA 2 OSOBY STARCZY.Do ceny dolicz wino.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | ajwi |