Składniki:
- czerstwy chleb,
- jajka,
- tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Czerstwy chlebek pokroić na średniej grubości kromki. Wyjąć ze środka miąższ, pozostawiając samą skórkę. Miąższ trzeba się starać tak wyjąć żeby się nie pokruszył, bo później się przyda.Rozgrzać trochę tłuszczu na patelni. Powinna być taka, żeby zmieściły się chociaż dwie kromki (skórki chlebowe). Na tłuszcz (olej, oliwa, masło, margaryna, smalec - do wyboru), wrzucić dwie skórki chlebowe, a jak jeszcze jest trochę miejsca to również wybrany wcześniej miąższ.Lekko przyrumienić i odwrócić na drugą stronę. Do srodka skórek chlebowych wbić po jednym jajku i poczekać, aż się zsiądzie tak jak sadzone. Mozna przykryć patelnię pokrywką. Jesli ktoś lubi poeksperymentować to można kromki posypać po wierzchu tartym, żółtym serem. Wyjmować na talerzyk, posolić, popieprzyć do smaku i zajadać z ketchupem, koncentratem pomidorowym lub innymi przyprawami, jak kto woli. Należy tylko uważać, aby skórki się nie przypaliły.
Potrzebne przybory:
Patelnia, łopatka do odwracania kromek ewentualnie pokrywka.
Jak podawać?
Na talerzyku z gorącą herbatką.
Uwagi:
Bardzo dobry sposób na pozbycie się niezbyt świeżego pieczywa.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andyk |