Jajka źródłem piękna
STYLISTKA MAŁGORZATA SOŁEK • dawno temuCo zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ilościach? I w końcu co jajko ma do urody? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć.
Coraz częściej, szczególnie w programach śniadaniowych jesteśmy bombardowani informacjami na temat szkodliwości niektórych produktów spożywczych. Ciężko się nie pogubić gdy słyszymy często sprzeczne informacje. Z jednej strony popularna ostatnio dieta białkowa, której jajko jest jednym z podstawowych składników, mająca pomóc schudnąć w szybkim czasie, a z drugiej coraz więcej reklam produktów obniżających poziom cholesterolu we krwi i informacji na temat profilaktyki przeciw miażdżycowej.
Właściwości jajek
Jajka wbrew pozorom nie mają aż tak dużej ilości cholesterolu co, np. podroby czy kaczka. Sam cholesterol zresztą nie jest do końca taki zły. Jest wręcz niezbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych w mózgu czy syntezy witaminy D i niektórych hormonów. Szczególnie białko jajka zawiera najlepiej przyswajalne, pełnowartościowe białko. Jajka są także źródłem witamin A, D i B oraz żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu.
Ile jajek powinno się spożywać? Według dietetyków maksymalnie 4 tygodniowo, jednak bezpieczniej będzie, zwłaszcza dla osób zagrożonych nadwagą lub z wysokim poziomem cholesterolu we krwi ograniczyć się do maksymalnie 2 jajek. Samo białko właściwie można jeść w dowolnych ilościach.
Wielbiciele jajek powinni szczególną uwagę zwrócić na jakość produktu. Wybieramy zawsze jajka z chowu ekologicznego (klasa 0) lub wolnowybiegowego (klasa 1). Tylko taki sposób hodowli zapewnia odpowiednią jakość i tym samym gwarantuje więcej wartości odżywczych.
Jajka mają także działanie nawilżające i uelastyczniające, dlatego świetnie nadają się do pielęgnacji włosów. Z żółtek można przyrządzić naturalny szampon lub odżywczą maseczkę.
Szampon
Mieszamy ze sobą jedno żółtko, sok z połowy cytryny (może działać lekko rozjaśniająco) i łyżkę oliwy z oliwek.
Maseczka do włosów wypadających i zniszczonych
Mieszamy ze sobą łyżkę oleju rycynowego, żółtko, sok z połowy cytryny i dwie łyżki nafty kosmetycznej. Miksturę nakładamy na wilgotne włosy na 20 minut i owijamy głowę folią spożywczą. Po 20 minutach spłukujemy i myjemy głowę zwykłym szamponem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze