Składniki:
1 kostka serka śmietankowego (250 g),
1 ząbek czosnku,
świeże zioła (oregano, majeranek, szałwia),
oliwa z oliwek - extra virgine - 2-3 łyżki,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Serek kroję wzdłuż na dwie części - otrzymuję dwa prostokąty o grubości około 1 cm. Wnętrze maselniczki smaruję jedną łyżką oliwy i obsypuję posiekanymi ziołami oraz rozgniecionym pieprzem (3-4 ziarnka), zielem angielskim (1-2 kulki) i grubą solą. Do tak przygotowanego naczynia wkładam pierwszą część sera. Posypuję ją solą, posiekanym czosnkiem, ziołami i przyprawami (czasem dodaję kilka kaparów lub posiekanych zielonych oliwek). Przykrywam drugą częścią sera i lekko dociskam. Znowu posypuję posiekanymi ziołami i przyprawami. Na wierzchu kładę liść laurowy i zalewam pozostałą oliwą. Wkładam do lodówki na 2-3 godziny.
P.S. Ja używam maseliniczki odrobinę większej od kostki sera. Jeżeli takiej nie posiadasz, posłuż się innym naczyniem - wtedy będzie trzeba więcej oliwy.
Jak podawać?
Podawać do świeżego chleba lub bułek.
Uwagi:
W zimie przygotowuję ten serek z zamrożonymi ziołami lub z suszonym majerankiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Dar17 |