Placki ryżowe

Przepis kulinarny

Składniki:

Ryż (torebka lub taka sama ilość sypanego ryżu)
Duża śmietana (może być mleko ale będzie potrzebne więcej mąki)
2 jajka
Mąka (ok sklanki)
Cukier (najlepiej waniliowy)
Owoce (opcjonalnie) - jablka, gruszki, ananas, brzoskwinia... co kto lubi ;)
Rodzynki (podstawa ;) )
Olej bądź oliwa do smażenia

Jak przyrządzić?

Rodzynki parzymy we wrzątku przez pól godziny następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy i odstawiamy by trochę ostygl. Następnie wrzucamy go do miski i mieszamy ze wszytkimi skladnikami. Owoce powinny być pokrojone w nieduże kawalki. Mąki dodajemy tyle by uzyskać konsystencję podobną do ciata na placki z jablkami - czyli trochę gęstsze od śmietany.

Placki smażymy na rozgrzanym oleju (nie za grube - ok 1cm).

Potrzebne przybory:

Patelnia i miska lub garnek.

Jak podawać?

Można jeść same lub z różnymi sosami - dobrze się komponuje z sosami kuchni meksykańskiej (ostry z fasolą) - może dlatego że potrawa ma swoje korzenie w Meksyku ;)

Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje20 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorHarnash

Placki ryżowe: Podobne przepisy

Placki ryżowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy