Składniki:
Ryż (torebka lub taka sama ilość sypanego ryżu)
Duża śmietana (może być mleko ale będzie potrzebne więcej mąki)
2 jajka
Mąka (ok sklanki)
Cukier (najlepiej waniliowy)
Owoce (opcjonalnie) - jablka, gruszki, ananas, brzoskwinia... co kto lubi ;)
Rodzynki (podstawa ;) )
Olej bądź oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
Rodzynki parzymy we wrzątku przez pól godziny następnie odcedzamy.
Ryż gotujemy i odstawiamy by trochę ostygl. Następnie wrzucamy go do miski i mieszamy ze wszytkimi skladnikami. Owoce powinny być pokrojone w nieduże kawalki. Mąki dodajemy tyle by uzyskać konsystencję podobną do ciata na placki z jablkami - czyli trochę gęstsze od śmietany.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju (nie za grube - ok 1cm).
Potrzebne przybory:
Patelnia i miska lub garnek.
Jak podawać?
Można jeść same lub z różnymi sosami - dobrze się komponuje z sosami kuchni meksykańskiej (ostry z fasolą) - może dlatego że potrawa ma swoje korzenie w Meksyku ;)
Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Harnash |