Sk艂adniki:
- po galazce tymianku i natki,
- 2 listki laurowe,
- 12 szalotek,
- 10 dag boczku,
- kurczak (1,5 kg),
- pieprz,
- sol,
- 3 lyzki masla,
- 3 lyzki maki,
- 4 lyzki koniaku,
- 1/2 l wytrawnego czerwonego wina,
- 30 dag pieczarek.
Jak przyrz膮dzi膰?
1) Liscie laurowe, tymianek i natke zwiazac. Szalotki obrac. Boczek oraz 2 szalotki pokroic. Kurczaka oplukac i pokroic na porcje.2) Rozgrzac polowe porcji masla, dodac boczek i cale szalotki. Mieszajac, podsmazyc, az cebula sie zeszkli. Lyzka cedzakowa wyjac skrwarki oraz cebule i przelozyc na talerz.3) Na tym samym tluszczu obsmazyc na rumiano porcje kurczaka. Do miesa wlozyc uprzednio pokrojone cebule i skwarki, wsypac make, zalac koniakiem oraz winem, dodac zwiazane w peczek ziola. Gotowac 45 minut na malym ogniu.4) Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki i dusic kilka minut na pozostalym masle. Doprawic pieprzem i sola.5) Wyjac mieso. Do sosu dodac pieczrki oraz obsmazone cale cebulki, gotowac jeszcze 5 minut. Mieso podawac polane sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Margot |