Składniki:
- 8 dużych jabłek (najlepiej renata),
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 2 p. duże cukru waniliowego,
- 6 łyżek oleju,
- 3 całe jaja,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 p. mała rodzynek, susz. moreli,
- 1/3 p.śliwek suszonych bez pestek,
- polewa cytrynowa lub czekoladowa,
- tłuszcz do posmarowania blachy.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, włozyć do garnka, zasypać cukrem (kryształ i waniliowy)dolać olej,wymieszać. Zostawić na min. 2-3 godz.(można nawet na cała noc).
Następnie wbić całe jaja, dodać resztę składników - mąkę w zależności od potrzeby (2-3szkl.)i wymieszać drewnianą łyżką!Ciasto powinno być gęste, jednak samo odchodzące od garnka. Wyłożyć masę na wysmarowaną blachę, wyrównać i piec nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 st.C ok. 45-50 min.
Jeszcze ciepły można polać polewą.
Uwagi:
Jest to dobre ciasto dla leniwych lub dla tych, którzy uważają się za kulinarny antytalent(bez obrazy!)
Nie można go zepsuć. Jest PRZEPYSZNY !!!
S M A C Z N E G O
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Ela 1965 |