Składniki:
3 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
kostka margaryny,
2/3 szklanki cukru plus cukier waniliowy,
2 łyżki oleju,
masa,
1 kg jabłek,
cukier,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
1 l mleka.
Jak przyrządzić?
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce, na spód następnie położyć zesmażone jabłka. Dodajcie jeszce do nich 3-4 łyżki kaszy manny i na to ugotowane na litrze mleka budynie. Żeby budyń był gęsty należy dodać lyżkę mąki ziemniaczanej, pozostałą część ciasta podzielić jeszce na połowę i do jednej części dodać 2 łyżki kakao. Następnie zetrzeć obie części na tarce, piec ok. 45-50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
duża brytfanna, tarka
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ewelina |