Składniki:
2 dojrzałe pomidory, ser mozzarella - kulka 120g, oliwa z oliwek, czarne oliwki, bazylia lub oregano, zioła rustikana
Jak przyrządzić?
Pomidory obrać ze skórek, pokroić w plastry, ułożyć na dużym talerzu, żeby nie nakładały się na siebie. Posypać ziołami rustikana i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Następnie pokroić również w plastry ser mozzarella i ułożyć na plastrach pomidorów. Skropić całość ponownie oliwą z oliwek, posypać bazylią lub oregano, ozdobić 3-6 czarnymi oliwkami.
Potrzebne przybory:
talerz, nóż, deska do krojenia :-)
Jak podawać?
Capresse najlepiej podawać z bagietką zapieczoną w piekarniku z masłem czosnkowym.
Uwagi:
Zioła rustikana kupuję w marketach. Sprzedawane są w młynkach, więc są zawsze świeżo mielone.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | srednia |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Anna |