Składniki:
- puszka anchois,
- makaron spaghetti lub inny ulubiony kształt; im lepszy makaron kupimy, tym nasze danie będzie smakowitsze, więc nie opłaca się oszczędzać;
- puszka pomidorów,
- czosnek 1 ząbek,
- oliwki czarne lub zielone (można wymieszać), ok 10 oliwek,
- zioła włoskie, czyli bazylia, oregano, najlepiej swieże - mile widziana łyżka pesto z bazylii...
- pieprz czarny świeżo zmielony,
- sól jest raczej zbędna - anchois strasznie słone - ale jak ktos lubi może dosolić - radzę wcześniej spróbować;)
Jak przyrządzić?
Makaron, wiadomo, ugotować. Anchois namoczyć w wodzie na 10 - 20 minut - odcedzić.
Sos: podsmażyć czosnek w plasterkach, oliwki (pokrojone w plasterki) i anchois na oliwie z oliwek (4-5 łyżek) - chwileczkę, aby czosnek się ledwie zrumienił , dodać pomidory, przykryć dusić 5-10 minut. Połączyć z makaronem, posypać świeżymi ziołami. Jeżeli używamy suszonych to wcześniej dodac do sosu, dobrze smakuje z parmezanem.
Uwagi:
Super szybka potrawa. Podobnie jak spaghetti ala carbonara. Równie pyszna!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ogix |