Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 6 jaj,
- 5 łyżek wody,
- 1 szklanka cukru,
- 12 łyżek oleju,
- 2 łyżki kakao,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 1/2 margaryny,
- 1 masło,
- 3 szklanki mleka,
- 15 dag cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- aromat śmietankowy.
Polewa:
- 1/3 tabliczki mlecznej czekolady,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki mleka lub wody.
Jak przyrządzić?
Ciasto: jaja utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wodą. Dodać olej, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto powinno być upieczone dzień wcześniej, aby dało się ładnie przekroić.
Krem: ugotować budynie na mleku z cukrem. Ostudzić. Masło z margaryną utrzeć i, nadal ucierając, stopniowo dokładać ostudzony budyń. Dodać kilka kropli esencji śmietankowej.
Ciasto przekroić na 3 krążki, 2 cienkie i 1(środkowy) grubszy. Cienki krążek posmarować cienką warstwą kremu. Grubszy pokroić w pierścienie o szerokości odpowiadającej mniej więcej grubości tego krążka. Ułożyć co drugi pierścień na posmarowanym placku. Wolne przestrzenie wypełnić kremem. Wyrównać nożem i na miejscach wypełnionych kremem ułożyć pozostałe pierścienie. Odstępy między nimi także wypełnić kremem, wyrównać nożem, na wierzchu ułożyć drugi cienki placek.Boki tortu posmarować krememi obsypać np. grysikiem czekoladowym.Składniki polewy rozgrzać w rondelku na parze, wylać na ciasto i szybko rozsmarować nożem. Gdy polewa lekko zastygnie można narysować na niej wzory widelcem i udekorować posypką lub grysikiem czekoladowym.Zamiast polewy wierzch ciasta również można posmarować kremem (z tego przepisu wychodzi go dość dużo).
Potrzebne przybory:
Tak jak zawsze przy pieczeniu ciasta.
Uwagi:
Ciasto kroimy tak jak tort; w przekroju wygląda ono jak pola szachownicy. Jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, palce lizać.
I wcale nie jest trudne do wykonania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tes |