Składniki:
- pstrąg - 1 średnia ryba na osobę (świeże ryby w całości);
- pieczarki - ok 30- 40 dkg na 3-4 porcje;
- masło - ok. 250 g;
- cytryna - 1-2 szt.;
- białe wytrawne wino - 1 szklanka;
- czosnek,
- nać pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy wg uznania.
Jak przyrządzić?
1. Oprawiamy ryby - usuwamy łuski, wnętrzności, skrzela, kręgosłup wraz z ościami - wymaga to trochę wprawy ale nie jest potrzebne wielkie kung-fu, można usunąć oczy. Ryby muszą zachować kształt!!!2. Sprawione w ten sposób ryby nacieramy lekko czosnkiem i solą, można użyć też przyprawy do ryb lub ziół prowansalskich, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, następnie zalewamy 3/4 szklanki wina i odstawiamy na kolejną godzinę lub dwie.3. Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na maśle, można dodać drobniutko posiekaną cebulę ale niezbyt wiele.4. Do pieczarek dodajemy resztę wina i przyprawy (można też dodać trochę bułki tartej jako wypełniacza ale nie przesadzajcie z bułeczką, oraz wątróbki dorszowe jeśli ktoś lubi) powstały farsz odparowujemy na małym ogniu by uzyskać konsystencję nadzienia - radzę nie spiekać na wiór ;)5. Farszem nadziewamy pstrągi po czym spinamy ryby na zakładkę wykałaczkami (pracowici mogą się bawić w szycie białą nicią, którą potem trzeba usunąć).6. Pstrągi owijamy natłuszczoną koniecznie folią alubiniową lub pergaminem spożywczym i pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180-200 st. C. (Można też usmażyć je w głębokim oleju - tu konieczne jest szycie).
Jak podawać?
Podawać na gorąco koniecznie w całości na półmisku wyłożonym np. zieloną sałatą z ćwiartkami cytryny i kosteczkami masła, posypane natką pietruszki.Dodatki:- ryż lub pieczywo (najlepiej czosnkowe),- surówka z białej kapusty lub inna wedle uznania.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | INDI |