Pstrąg faszerowany - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- pstrąg - 1 średnia ryba na osobę (świeże ryby w całości);
- pieczarki - ok 30- 40 dkg na 3-4 porcje;
- masło - ok. 250 g;
- cytryna - 1-2 szt.;
- białe wytrawne wino - 1 szklanka;
- czosnek,
- nać pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy wg uznania.

Jak przyrządzić?

1. Oprawiamy ryby - usuwamy łuski, wnętrzności, skrzela, kręgosłup wraz z ościami - wymaga to trochę wprawy ale nie jest potrzebne wielkie kung-fu, można usunąć oczy. Ryby muszą zachować kształt!!!2. Sprawione w ten sposób ryby nacieramy lekko czosnkiem i solą, można użyć też przyprawy do ryb lub ziół prowansalskich, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, następnie zalewamy 3/4 szklanki wina i odstawiamy na kolejną godzinę lub dwie.3. Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na maśle, można dodać drobniutko posiekaną cebulę ale niezbyt wiele.4. Do pieczarek dodajemy resztę wina i przyprawy (można też dodać trochę bułki tartej jako wypełniacza ale nie przesadzajcie z bułeczką, oraz wątróbki dorszowe jeśli ktoś lubi) powstały farsz odparowujemy na małym ogniu by uzyskać konsystencję nadzienia - radzę nie spiekać na wiór ;)5. Farszem nadziewamy pstrągi po czym spinamy ryby na zakładkę wykałaczkami (pracowici mogą się bawić w szycie białą nicią, którą potem trzeba usunąć).6. Pstrągi owijamy natłuszczoną koniecznie folią alubiniową lub pergaminem spożywczym i pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180-200 st. C. (Można też usmażyć je w głębokim oleju - tu konieczne jest szycie).

Jak podawać?

Podawać na gorąco koniecznie w całości na półmisku wyłożonym np. zieloną sałatą z ćwiartkami cytryny i kosteczkami masła, posypane natką pietruszki.Dodatki:- ryż lub pieczywo (najlepiej czosnkowe),- surówka z białej kapusty lub inna wedle uznania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorINDI

Pstrąg faszerowany: Podobne przepisy

Pstrąg faszerowany: wypróbuj również

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ... faszerowane szynką Masę do nadzienia ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... odciętym wcześniej wierzchem i zapiec w piekarniku. Przekąskę tą warto jednak podawać także w surowej postaci. Do dekoracji przyda się natka lub listek bazylii.Pomidory faszerowane ryżem Zasada przygotowania ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ... się z drobiem i z łatwością może stanowić ...

dawno temu

Jajka faszerowane na ostro

... . Najpierw ugotuj jajka na twardo. 2. Kiedy będą gotowe, wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem, chrzanem, imbirem i przyprawami. 3. Farszem do jajek napełnij białka. 4. Niech dzieło, czyli jajka faszerowane, zakończy kleks z majonezu i ...

dawno temu

Powiązane Tematy