Składniki:
- schab z kością,
- składniki do panierowania,
- tarty zóty ser (miękki, łagodny),
- kilka ząbków czosnku,
- cebula,
- bulion drobiowy,
- musztarda miodowa,
- gęsta śmietana (lecz nie kwaśna),
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić jak na kotlety, posypać przyprawami, panierować. Smażyć z obu stron na patelni, kilka minut na dużym ogniu potem zmniejszyć. Pokrojoną w krązki cebulę ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia lub blachy. Na cebulę ułożyć kotlety. Na każdy kotet rozsmarować trochę wyciśniętego czosnku i położyć tarty ser tak by zakryć cały kotlet. Z boku wlać bulion taką ilość by zakryła cebulę i lekko kotlety (tak by nie naruszyć kotelów), przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, trzymać aż do rozpuszczenia sera. Wyjąć naczynie, kotlety delikatnie rozkładać na talerzach. Rozprowadzić śmiętanę z musztardą (na 3 łyż śmietany a 1 łyż mudztardy)i zmieszać z tym co zostało w naczyniu, powstanie sos, który można dowolnie doprawić. Sos nałożyć na kotlety.
Uwagi:
Podawać wg. uznania. Naprawdę badzo pyszne. Polecam.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Neśta |