Sk艂adniki:
- 1,5 paczki du偶ych krakers贸w solonych lub malosolonych,
- 0,9 litra mleka,
- 1 margaryna,
- 1 szkl. maki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- cukier puder.
Jak przyrz膮dzi膰?
Dwie szklanki mleka, margaryn臋, cukier i cukier waniliowy gotujemy. Pozostale mleko z z贸ltkami i maka miksujemy. Tak powstaly rozczyn wlewamy na gotujace sie mleko i gotujemy na wolnym ogniu. Wychodzi konsystencja budyniu (gdyby komu艣 zrobily si臋 grudki, zdejmujemy z ognia i po rostu to miksujemy).
Na przygotowane wcze艣niej na blaszce krakersy wylewamy mas臋 budyniowa, a nastepnie przykrywamy druga warstwa krakersow. Na wierzch posypujemy cukrem pudrem. Czekamy az ostygnie i wstawiamy do lod贸wki badz w ch艂odne miejsce.
Ciasto jest przepyszne, warto poczekac kilka godzin, a偶 dobrze st臋偶eje. Smacznego!!
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, blaszka.
Jak podawa膰?
Wybornie smakuje z kwa, dobym winem, ale ja szybciutko pochlaniam ja tez sama :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Przybli偶ony koszt | 8 z艂 |
Autor | kb |