Składniki:
- 1,5 paczki dużych krakersów solonych lub malosolonych,
- 0,9 litra mleka,
- 1 margaryna,
- 1 szkl. maki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
Dwie szklanki mleka, margarynę, cukier i cukier waniliowy gotujemy. Pozostale mleko z zóltkami i maka miksujemy. Tak powstaly rozczyn wlewamy na gotujace sie mleko i gotujemy na wolnym ogniu. Wychodzi konsystencja budyniu (gdyby komuś zrobily się grudki, zdejmujemy z ognia i po rostu to miksujemy).
Na przygotowane wcześniej na blaszce krakersy wylewamy masę budyniowa, a nastepnie przykrywamy druga warstwa krakersow. Na wierzch posypujemy cukrem pudrem. Czekamy az ostygnie i wstawiamy do lodówki badz w chłodne miejsce.
Ciasto jest przepyszne, warto poczekac kilka godzin, aż dobrze stężeje. Smacznego!!
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, blaszka.
Jak podawać?
Wybornie smakuje z kwa, dobym winem, ale ja szybciutko pochlaniam ja tez sama :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | kb |