Składniki:
- filet z łososia ze skórą (ok. 500 g),
- 150 g soli,
- 100 g cukru,
- ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny - nie zmielone!
- pęczek koperku lub pietruszki,
- płaski pojemnik (szklany lub plastikowy), z zamknięciem.
Jak przyrządzić?
Łososia opłukać, sprawdzić czy usunięto wszystkie ości (jeżeli coś zostało świetnie sprawdzają się kombinerki). Sól i cukier wymieszać w misce. Kulki ziela angielskiego, jałowca i pieprzu (proporcje 8-12-8) rozetrzeć w moździerzu (w razie braku takowego nadaje się także kubek i trzonek od noża). Koperek lub pietruszkę poszatkować. Zmieszać wszystko razem z solą i cukrem.Wsypujemy odrobinę naszej mieszanki na dno pojemnika, na to kładziemy łososia (skórką w dół), przysypujemy resztą mieszanki.Zamykamy pojemnik. Wstawiamy na 20-24 godz. do lodówki.Po upływie tego czasu usuwamy zalewę, wyjmujemy łososia, czyścimy nożem z pozostałości marynaty. Gotowe.
Jak podawać?
Można go jeść pokrojonego w cienkie plastry do chleba lub jako danie główne w większych kawałkach np. z ziemniakami.
Uwagi:
Proszę się nie bać, że to będzie surowe. Łosoś jest marynowany - w smaku zbliżony trochę do wędzonego - na pewno nikomu nie zaszkodzi!Przyprawy - oprócz soli i cukru - są dowolne. Można dodać skórkę pomarańczy, cytryny, liśc laurowy, gorczycę itp.W takiej postaci może przeleżeć w lodówce do 2 tygodni. U mnie raczej nie przetrzymuje więcej niż 3 dni :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | adam |