Składniki:
Kapusta pekińska - raczej mała główka, por (1 lub 2, wykorzystujemy tylko białe części pora), duże jabłko, puszka (wystarczy mała lub pół dużej) kukurydzy konserwowej, czerwona papryka.
Sos jogurtowy: duży kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier , pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską i por pokroić w paseczki, jabłko i czerwona paprykę można pokroic lub zetrzec na tarce o dużych otworach, dodać odsączoną kukurydze z puszki i wymnieszać wszystko razem. Sos jogurtowy najlepiej dodać na 20 minut przed podaniem sałatki aby kapusta pekińska nie straciła kruchści. Smacznego!
Jak podawać?
Doskonała sałatka, która urozmaić szczególnie dania mięsnę, ale polecam tez jako dodatek do potraw z grilla.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Asia |