Składniki:
Kruche ciasto:
- 125 g masła,
- 125 g cukru,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Masa z jabłek:
- 2-3 kg jabłek,
- 2 budynie waniliowe,
- 0,5 l wytrawnego wina,
- 250 g cukru.
Wykonczenie ciasta:
- 0,5 l kremówki,
- 2 paczki usztywniacza do śmietany,
- cynamon.
Jak przyrządzić?
Wyrobić ciasto i wyłożyć nim spód i boki tortownicy.
Jabłka obrać, pokroić i plastry i ułożyć na kruchym podkładzie. Budyń plus cukier ugotować na winie i zalać nim jabłka.
Piec około 90 minut w temp. 180 stopni.Po wystudzeniu ciasta, nałożyć na górę bitą śmietanę i posypać cynamonem.
Uwagi:
Tortownica powinna być duża. Ciasto należy włożyć na najniższą półkę w piecu bo góra ma tendencje do spiekania. Ja w takich przypadkach wyłączam górną grzałkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Edith |