Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek,
- 5 łyżek mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 8 łyżek cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- tłuszcz do formy,
- gotowa polewa czekoladowa.
Masa:
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 szklanka wódki,
- kostka margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Białka ubić, dodać cukier potem żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Formę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Masa:
Wiórki kokosowe zalać wódką i odstawić na 1 godzinę. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i wódkę z kokosem, wymieszać.
Ciasto przekroić. Połowę masy kokosowej rozsmarować na placku, przykryć drugim, wyłożyć pozostałą masę. Ozdobić, z polewy czekoladowej zrobić "esy - floresy" - będzie ładnie wyglądało.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tes |