Składniki:
Składniki:
- 1 kg tłustego białego sera,
- 50 dag masła (2,5 kostki),
- 17 jajek,
- 8 żółtek,
- 10 dag cukru,
- 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki),
- 10 dag migdałów,
- 5 dag rodzynek,
- zapach migdałowy lub waniliowy.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie:
Ser przekręcić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Masło wyjąć wcześniej z lodówki by zmiękło, włożyć do makutry, dodać cukier, rozetrzeć na krem i stale ucierając dodać po jednym z 25 żółtek. Gdy masło ż żółtkami utworzy gładką masę dodać małymi porcjami, stale ucierając, ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów obrać skórkę i posiekać je. Bakalie dodać do masy, wymieszać, dodać olejek zapachowy. Pianę z 17 białek ubić sztywno i delikatnie wymieszać ją z masą. Podłóżne formy posmarować masłem i posypać przesianą bułką tartą. Masę serową włożyć do form. Piec około 45 minut. W czasie pieczenia sernik powinien "gotowac sie" w maśle. Do sernika trzeba użyć szczelnych foremek, by masło nie wyciekło. Dlatego też do tego sernika nie można używać tortownicy, gdyz ma ona szczelinę przy dnie. Sernik ostudzić w formach, by w czasie studzenia ciasto wchłonęło całe masło. Zimny wyłożyć. Sernik o takim składzie jest produktem trwałym i można go przechowywać w lodówce. Dla zwiększenia zawartości tłuszczu i poprawy smaku mozna go smarować masłem lub polać tłusta gęstą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Ola |