Składniki:
- 1 duży seler korzeniowy (lub dwa mniejsze),
- 2 sredniej wielkości marchewki,
- 1 cebula,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz do smaku,
- jarzynka.
Jak przyrządzić?
Seler i marchewke gotujemy z dodatkiem jarzynki do miękości. Nstępnie czekamy aż warzywa troche przestygną. W tym czasie cebule kroimy w kostke i smarzymy. Kiedy warzywa nie będą nas parzyć w ręce ścieramy je na tarce o grubych oczkach,dodajemy jajka cebule, bułke tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy, formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tatrej(lub w płatkach owsianych jak kto woli). Smażymy na patelni na rumiany kolor i zajadamy najlepiej cepłe.
Jak podawać?
Z suróweczką i ziemniakami. Lub danie samodzielne.
Uwagi:
Jesli kotlety bedą sie rozwalac musimy didać więcej bułki tartej.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | Magdula |