Jakie właściwości ma seler?
BEATKA • dawno temuO tym, że warzywa są zdrowe wiedzą nawet dzieci. Czy wiesz, jakie właściwości ma seler naciowy i bulwiasty? To, traktowane po macoszemu, warzywo w rzeczywistości jest bombą odżywczą. Seler jest źródłem witaminy A, witaminy E, witaminy C, witamin z grupy B. Poza tym, w selerze znajdują się: fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Seler jest małokaloryczny, ma działanie uspokajające, oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i przeciwbólowo.
Składniki odżywcze selera
W selerze ukrytych jest aż 86 składników odżywczych. Niezależnie od odmiany selera, w każdym znajdują się: witamina A, witamina E oraz witamina C. W selerze naciowym witaminy C jest więcej niż w bulwiastym. Seler jest też bogaty w witaminy z grupy B (w tym w kwas foliowy i witaminę PP). Czy wiesz, że w selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych? Pierwiastki ukryte w selerze to fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo (w niewielkim stopniu).
Oprócz powyższych, w selerze znajdują się duże ilości flawonoidów i furanokumaryn. Flawonoidy to związki roślinne o właściwościach przeciwzapalnych oraz antyoksydacyjnych. Poza tym, flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, działają rozkurczająco oraz moczopędnie. Czym są furanokumaryny? To również związki roślinne wykazujące działanie moczopędne i rozkurczające.
Wpływ selera na zdrowie
Seler jest polecany osobom przebywającym na diecie odchudzającej. Warzywo to korzystnie wpływa na metabolizm, a przy tym ma bardzo mało kalorii – 10 g selera to około 7 kcal, seler naciowy ma jeszcze mniej kalorii. Obie zalety powinny docenić i wykorzystać osoby odchudzające się. Pobudzona przemiana materii szybciej usuwa z organizmu produkty uboczne, takie jak kwas moczowy. Seler jako bomba odżywcza powinien gościć na stole codziennie. Seler to dobry sposób na stres. Warzywo zwiększa odporność organizmu na sytuacje stresowe, które spotykają cię na co dzień. Substancje odżywcze znajdujące się w selerze działają antydepresyjnie oraz uspokajająco.
Dieta bogata w seler oczyszcza organizm z toksyn. Seler wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dlatego też jest skutecznym sposobem na bolące gardło lub łzawiące oczy. Seler polecany jest również dla osób z kamicą nerkową lub cierpiących na zaburzenie nerek, gdyż ma on właściwości moczopędne. Wystarczy wycisnąć sok z selera i regularnie go pić, by dolegliwości się zmniejszyły. Wywar z gotowanego selera działa przeciwbólowo – minimalizuje bóle artretyczne oraz ból stawów.
Seler wpływa korzystnie na układ pokarmowy, gdyż pomaga trawić tłuszcze. Dzięki selerowi zostają usunięte zaparcia. Jeżeli więc męczysz się z częstymi zaparciami, powinnaś sięgnąć po seler. Ponieważ seler jest bogaty w witaminę C, witaminę A oraz witaminę E, wzmacnia on układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko złapania infekcji. Powyższe witaminy zabijają wolne rodniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Wolne rodniki odpowiadają również za szybsze starzenie się skóry. W związku z tym seler traktowany jest jako warzywo młodości.
Należy wspomnieć o tym, że seler może wywoływać alergię. Jeżeli więc po spożyciu selera zauważysz u siebie objawy alergii, być może powinnaś go odstawić.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze