Składniki:
Ciasto: 4 szkl. maki, 2/3 szkl. cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, 1 margaryna, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów, 1 słoik powideł śliwkowych
Krem: 3 jajka, 1 kostka masła, 1 litr mleka, 1 szkl. cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanejoraz 2 galaretki w jednym kolorze, winogrona, 1 op. podłuznych biszkoptów (ew. biszkopt z 4 jaj)
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiwamy na stolnicę, wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy miękką margarynę. Siekamy nożem, rozcieramy dłońmi. Wbijamy jajko, żółtka i zarabiamy ciasto. Po zarobieniu schładzamy ciasto w lodówce. Następnie z całego ciasta oddzielamy 1/3 i odkładamy. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem. Pieczemy w temp. 190 st. C około 20 minut. Odłożoną część ciasta dzielimy na 3 części. Każdą z części ciasta wałkujemy (oddzielnie), smarujemy powidłem, posypujemy orzechami i zwijamy w roladę. Pieczemy trzy kruche roladki o długości formy, w której było pieczone pierwsze (duże) ciasto.Wykonanie kremu: Odlewamy 1 szkl. mleka, roztrzepujemy w nim mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz jajka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gorące mleko wlewamy mleko z mąką i jakami. Gotujemy budyń. Pozostawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczamy galaretki (w mniejszej ilości wody niż na przepisie). Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy do niego ciągle ucierają po trochu budyniu. Na upieczony spód ciasta wykładamy połowe kremu i układamy na nim roladki. Między roladki układamy winogrona i zalewamy je tężejącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie wykłądamy drugą część kremu, który przykrywamy biszkoptami lub plackiem biszkoptowym. Wierzch ciasta samrujemy polewą.
Uwagi:
Połowę masy można zakolorować zalinami, sokiem z wiśni na czerwono i użyć galaretki zielonej.Jest to ciato trochę pracochłonne, ale niezwykle dekoracyjne, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | madlen |