Składniki:
Aromat rumowy lub arakowy, 1 kostka masła, 4 jaja,1,5 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wódki lub spirytusu, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka kakao, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. POLEWA: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 1 łyżka wody, 1 łyżka kakao.\
Jak przyrządzić?
Aromat, masło, żółtka jajek, cukier, wódkę, wodę i kakao wymieszać w misce. Masa powinna być dosyć rzadka. Odjąć z niej około 3/4 szkl. Do pozostałej części dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ostrożnie wymieszać. Piec około 45 minut w podłużnej formie.Wystudzone ciasto przełożyć masą, którą odjęliśmy. Zagotować składniki polewy, lekko przestudzoną polać ciasto. Dekoracja dowolna: wiórki kokosowe, orzechy.
Potrzebne przybory:
Podłużna forma lub prodiż do pieczenia, duża miska.
Uwagi:
Proszek do pieczenia można wymieszać pół na pół z sodą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Autor | Danuśka |