Składniki:
Biszkopt z 4 jajek (przepis chyba każdy zna).Masa:1. 20dag wiórków kokosowych2. 15 łyżek mleka3. pół margaryny 4. 15 dag cukru5. 3 łyżeczki żelatyny6. 2 galaretki wiśniowe7. 3 paczki herbatników
Jak przyrządzić?
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wody, odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody aby napęczniała, a następnie rozpuścić w gorącej. Składniki od 1 do 4 zagotować. Do zagotowanej masy dodać rozpuszczoną żelatynę . Na upieczony biszkopt wyłożyć jeszcze gorącą masę wiórkową, na to wystudzoną, już trochę tężejącą galaretkę, następnie od razu poukładać herbatniki, one wtedy dobrze przylgną do galaretki. Na koniec polać polewą czekoladową.
Potrzebne przybory:
Blacha, garnek.
Jak podawać?
Z kawusią.
Uwagi:
Oczywiście galaretkę kładziemy gdy masa wiórkowa całkiem ostygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tes |