Sk艂adniki:
- ziemniaki,
- cebula,
- olej,
- s贸l,
- pieprz (wersja podstawowa).
Wersja de lux: to samo plus ser zolty, kurczak, pieczarki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zimniaki i cebule obieramy i kroimy w kostke 1x1. Wrzucamy na rozgrzany olej, smazymy w glebokim tluszczu. Po usmazeniu odcedzamy i wkladamy do garnka. Wbijamy do tego 3 jajka, dodajemy sol i pieprz. Mieszamy. Calosc wylewamy na dobrze rozgrzana patelnie. Najlepiej uzyc patelni teflonowe, aby calosc nie przywarla do dna. Smazymy z jednej strony na wolnym ogniu. Przy pomocy talerza przerzucamy tortille na druga strone i dalej smazymy, az jajka sie zetna.
Potrzebne przybory:
Patelnia, noz, gleboki garnek.
Jak podawa膰?
Mozna posypac zoltym serem. Bardzo dobrze smakuje z majonezem. Tortille mozna jesc sama, kiedy nic nie ma w lodowce. Swietnie smakuje z salata lodowa lub pekinska, pomidorami i oliwa z oliwek.
Uwagi:
Do przerzucania najlepiej uzyc talerza lub nakrycia, ktore bedzie sie pokrywalo z wielkoscia tortilli. Nalozyc, przewrocic razem z patelnia do gory nogami, a potem zsunac z talerza placek na patelnie. Do wersji lusksusowej mozna dodac uduszone pieczarki lub usmazone kawalki kurczaka, a nawet kukurydze.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 4 z艂 |
Autor | Daga |