Składniki:
- po 2 papryki czerwone i żółte,
- 5 ząbków czosnku,
- ostra papryka w proszku,
- ocet balsamiczny,
- oliwa z oliwek,
- zioła suszone: bazylia, oregano, mięta,
- sól.
Jak przyrządzić?
Paprykę pokroić w dość dużą kostkę, czosnek w plasterki.Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju i dodać paprykę (smażyć na bardzo dużym ogniu)ciągle mieszając tak aby papryka lekko się zbrązowiła. Ostudzić. Układać warstwami( najlepiej w wysokim szklanym naczyniu):papryka , kilka ząbków czosnku,trochę soli i papryki w proszku ,ziół,lekko skropić octem balsamicznym. Na koniec wszystko zalać oliwą z oliwek i docisnąć talerzykiem tak aby całość była pod oliwą.
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska ,nóż ,słoik, talerzyk.
Jak podawać?
Dobra jako: dodatek do mięs, kanapek, surówka. Dobra też jako zakąska (wiadomo do czego). SMACZNEGO!
Uwagi:
Trzeba uważać, żeby papryka się za bardzo nie spaliła - będzie gorzka.
Jeśli chodzi o miętę można dodać z torebeczki do naparów.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Zielonogórzanka |