Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka,
- 4 małe cebule,
- 25 dag mrożonej fasolki szparagowej,
- 3/4 szkl. bulionu (może być z kostki a można ugotować wywar z jarzyn),
- mała czerwona papryka,
- dwie łyżki oleju,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Chwilę razem smażyć mieszając. (Chodzi o to, żeby nie było widać surowego kurczaka.) Dodać pokrojoną w słupki paprykę. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion. Po 5 min. dorzucić fasolkę. Przyprawić do smaku (pieprz czarny, ziołowy, kurkuma, imbir,bazylia, sól - co kto lubi). Przykryć i dusić, co jakiś czas mieszając, do miękkości fasolki. To jest ok. 15 - 20 min.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej ; przepisy na super sypki ryż i surówkę zamieściłam na stronie:)
Uwagi:
Kurczaka można wcześniej pokroić i na jakieś pół godz. zamarynować w przyprawach i łyżce oleju. Natomiast fasolkę można wcześniej podgotować ale tylko chwilę. Nie do miękkości.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | keana |