Składniki:
SURÓWKA: pól kapusty pekińskiej, czerwona papryka, 2 pomidory, por, koperek.
SOS JOGURTOWY: duży kubek jogurtu naturalnego Bacoma (jest najlepszy bo bardzo gęsty), łyżeczka musztardy, zioła, ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki surówki posiekać i wymieszać. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać musztardę, zioła, i rozgnieciony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać. Sos łączyć z surówka przed samym podaniem.
Jak podawać?
Surówkę podawać do obiadu, chociaż sama też świetnie smakuje. Albo tylko z mięskiem.
Uwagi:
- Surówka jest zwyczajna ale ten sos... nadaje się do każdej surówki, jako dip do mięska, szczególnie z kurczaka.
- Zamiast pomidorów można dodać ogórki kiszone lub konserwowe.
- W sezonie zmieniam składniki: zielona sałata, pomidor, ogórek, cebula dymka. Ale sos tylko ten:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | keana |