Składniki:
Na 6 porcji:
- paczka makaronu penne,
- 200 ml śmietany (18%),
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 4 spore pomidory bez skórki,
- 2 serki topione śmietankowe,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz i cukier.
Jak przyrządzić?
Wstawiamy jednocześnie wodę na makaron i patelnię na kuchence. Makaron musi być al dente. Na patelnię kruszymy serek topiony. Wstawiamy na mały gaz i ciagle mieszając rozpuszczamy. Dodajemy tuńszyka razem z zalewą. Mieszając wlewamy śmietanę. Zostawiamy na małym gazie, a w między czasie dzielimy ponidory na 8 lub 16tki. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy pomidory i solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy płaską łyżeczę cukru. Podajemy makaron z sosem posypany rwanymi (nie siekanymi) listkami bazyli.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, łopatka nóż i deska.
Jak podawać?
Dowolnie. Jeśli zostanie można zapiec w piekarniku posypaną tartym serem. Bardzo dobre z sałatą + oliwa + cytryna.
Uwagi:
Wydaje się skomplikowane, ale całość trwa tyle co gotowanie makaronu czyli ~10 minut. Wygodne na większą imprezę i nieoczekiwanych gości-szybkie i tanie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Lolek |