Składniki:
- kawałek mięsa wołowego /młodego/ - 30-40dkg,
- włoszczyzna,
- 3-4 litr. wody /w zależności od ilości głów chętnych na konsumpcję/,
- 3-4 serki topione śmietankowe lub naturalne /bez przypraw!/,
-sól,
- wegeta,
- groszek ptysiowy lub grzanki,
- kilka gałązek pietruszki zielonej /do ozdoby/,
- śmietana /może być, ale ja nie polecam/.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar mięsny z warzywami jak na klasyczny bulion, czyli: umyte mięso wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, żeby był klarowny. Jak woda zagotuje się i powstaną burzyny, usuwamy je, następnie dodajemy obraną, umytą włoszczyznę, trochę vegetty /lub jakiegoś Kucharka/, sól do smaku. Z solą ostrożnie, ponieważ niektóre serki również mogą być przesolone /jak nie na serki topione przystało/.
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, wywar odcedzamy do innego garnka /musi być czysty,bez żadnych przypraw i takich tam różności/. Do bulionu wrzucamy nasze serki topione i rozpuszczamy NA MAŁYM OGNIU!, aż do zagotowania. UWAGA, może wykipieć. Po zagotowaniu ewentualnie doprawiamy solą. JUŻ GOTOWE DO PODANIA.
Potrzebne przybory:
Garnek 2 szt., łyżka.
Jak podawać?
Do talerzy nakładamy groszek lub grzanki/ ile kto ma ochotę/, nalewamy zupę-krem, dekorujemy 2-3 listkami pietruszki zielonej. Zyczę smacznego. Bardzo ją lubię i moja rodzina również.
Uwagi:
Ja generalnie serki topione kupuję 1 szt. na 1 głowę. Do wywaru zawsze można dolać wodę /przegotowaną/, żeby starczyło dla wszystkich gości. A groszek ptysiowy,lepiej 1 opakowanie więcej niż mniej. Do zupy nie dodaję śmietany, wydaje mi się, że serki zawierają już wystarczającą ilość tłuszczu i śmietany. Moim zdaniem śmietana psuje smak. Ale to rzecz Waszych upodobań.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 osoby |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Karotkowa Dziewczynka |