Składniki:
- makaron spaghetti,
- śmietana 12% lub 18%,
- sos pesto tzn. gotowy włoski sos z bazyli z oliwą z oliwek (ma kolor zielony i można go kupić tam gdzie sosy do spaghetti, ale raczej w hipermarketach),
- parmezan,
- oliwa z oliwek lub olej.
Jak przyrządzić?
Jeżeli ma to być porcja na dwie osoby to:pół słoiczka pesto na patelnie z odrobina oliwy z ilwek (lepiej bo łączy się z pesto i nie śmierdzi) jeżeli uzyska konsystencje płynną dodać śmietanę (cały kubeczek), połączyć dwa składniki i lekko podgrzać, nie pozwolić by śmietana się zwarzyła.Polać makaron już wcześniej ugotowany, lun wymieszać w garnku. Lepsze wrażenie robi jednak podame na talerzu, bo każdy boi się spróbować tego, bo myśli że to szpinak, zresztą zielony sos wygląda mało apetycznie a smakuje wyśmienicie. Posypać parmezanem.
Uwagi:
Pamiętać, żeby się śmietana nie zwarzyła i kupować oryginalne włoskie pesto, bez podróbeksos kosztuje od 8 do 12 zł, są też takie bolongese i są pyszne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | justineee |