Składniki:
- 1 seler (większy),
- 2 marchewki,
- sok z cytryny,
- 200 ml gęstej śmietany,
- 1 stołowa łyżka chrzanu tartego,
- sól,
- pieprz,
- cukier (ok. 3 łyżeczki).
Jak przyrządzić?
Seler i marchew zetrzeć na tarce, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać niewielką ilość soku z cytryny (wycisnąć "na oko")i ponownie wymieszać. W osobnej miseczce przygotować sos: smietanę, chrzan, sól, pieprz. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do lodówki. Surówka jest już gotowa!
Jak podawać?
Surówka jest bardzo smaczną przystawką do każdego drugiego dania.
Uwagi:
Można przygotować wersję light surówki, używając zamiast śmietany jogurtu naturalnego. Można również przyrządzić surówkę z samego selera lub samej marchwi. Obie są wyśmienite! Oczywiście możemy regulować mocą surówki dodając lub ujmując chrzanu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agusia |