Chrzanowa surówka

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 seler (większy),
- 2 marchewki,
- sok z cytryny,
- 200 ml gęstej śmietany,
- 1 stołowa łyżka chrzanu tartego,
- sól,
- pieprz,
- cukier (ok. 3 łyżeczki).

Jak przyrządzić?

Seler i marchew zetrzeć na tarce, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać niewielką ilość soku z cytryny (wycisnąć "na oko")i ponownie wymieszać. W osobnej miseczce przygotować sos: smietanę, chrzan, sól, pieprz. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do lodówki. Surówka jest już gotowa!

Jak podawać?

Surówka jest bardzo smaczną przystawką do każdego drugiego dania.

Uwagi:

Można przygotować wersję light surówki, używając zamiast śmietany jogurtu naturalnego. Można również przyrządzić surówkę z samego selera lub samej marchwi. Obie są wyśmienite! Oczywiście możemy regulować mocą surówki dodając lub ujmując chrzanu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorAgusia

Chrzanowa surówka: Podobne przepisy

Chrzanowa surówka: wypróbuj również

Powiązane Tematy