Składniki:
- fasola (2 puszki),
- pół paczki łuskanego słonecznika,
- 150 dag boczku,
- sałata,
- mała cebula,
- szczypiorek,
- 3-4 łyżki octu,
- 3-4 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Pokroić sałatę i ułożyć w misce.
2. Odcedzić fasolę a po przepłukaniu zimną wodą wsypać do miski.
3. Na patelni podsmażyć boczek, po czym dosypać do niego słonecznik i smażyć jeszcze przez chwilę (trzeba uważać, żeby boczek się nie spalił).
4. Boczek wraz ze słonecznikiem wsypać do miski i wymieszać z fasolą.
5. Wymieszać oliwę z octem, do tej zalewy dodać posiekany szczypiorek i cebulę, odstawić na chwilę.
6. Zalewę wlać do sałatki i wymieszać, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Sałatka ta najlepsza jest, jeśli postoi trochę w lodówce i się "przegryzie".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | carmen |