Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 łyzki oleju,
- 2 puszki pomidorow bez skórki,
- 1/2 bulionu warzywnego,
- zielona i czerwona papryka,
- pęczek dymki,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 papryczka chili (lub w proszku),
- sól, pieprz,
- puszka kukurydzy i czerwonej fasolki.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę i usmazyć na oleju z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać pomidory z zalewą, bulion i koncentrat. Dusić na małym ogniu ok. 35 minut. Papryki i dymki pokroić na kawałki, strączki chili w cienkie krążki. Po 35 minutach duszenia dodać papryke i chili do mięsa, a po kolejnych 10 minutach fasolę, kukurydze i dymkę. Jeszcze raz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach z tostami lub bez według uznania. Życzę smacznego!!!:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | chicusia |