Składniki:
- około pół kg filetów rybnych, może być też kostka (mrożone lub świeże),
- 1 ser pleśniowy, np. lazur lub rokpol (ok 20- 30dag),
- marynowany zielony pieprz - łyżeczka,
- śmietana mała 12%,
- sól,
- biały pieprz,
- olej,
- przyprawa do ryb.
Jak przyrządzić?
Rybę oprószyć w małej ilości przyprawy do ryb, podsmażyć na oleju (jeśli mrożona, to najpierw rozmrozić), zdjąć z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucić zielony pieprz i pokrojony ser. Gdy ser się rozpuści dodać śmietanę i dobrze wymieszać. na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać rybę i przykryć ją tymże sosem.
Uwagi:
Ja podaję ją z ryżem i surówką warzywną, np. sałatą lodową w sosie vinegraite, najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | jaga |